Economic evaluation of prebiotics, probiotics and symbiotics in juvenile Nile tilapia
Resumo
Palavras-chave
Texto completo:
PDFReferências
AI, Q. et al. Effects of dietary supplementation of Bacillus subtilis and fructooligosaccharide on growth performance, survival, non-specific immune response and disease resistance of juvenile large yellow croaker, Larimichthys crocea. Aquaculture, v. 317, n. 1/4, p. 155-161, 2011.
AZEVEDO, R. V. de; TONINI, W. C. T.; BRAGA, L. G. T. Óleo e torta de dendê em rações para juvenis de tilápia-do-nilo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 48, n. 8, p. 1028-1034, 2013.
AYROZA, L. M. S. et al. Custos e rentabilidade da produção de juvenis de tilápia-do-nilo em tanques-rede utilizando-se diferentes densidades de estocagem. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 40, n. 2, p. 231-239, 2011.
BARBOSA, H. P.; FIALHO, E. T.; FERREIRA, A. S. Triguilho para suínos nas fases inicial de crescimento, crescimento e terminação. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 21, n. 5, p. 827-837, 1992.
BARTON, B. A.; IWAMA, G. K. Physiological changes in fish from stress in aquaculture with emphasis on the response and effects of corticosteroids. Annual Reviews of Fish Disease, v. 1, p. 3-26, 1991.
BELLAVER, C.; FIALHO, E. T.; PROTAS, J. F. S. Radícula de malte na alimentação de suínos em crescimento e terminação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 20, n. 8, p. 969-974, 1985.
BOSCOLO, W. R. et al. Desempenho e características de carcaça de machos revertidos de tilápias do Nilo (Oreochromis niloticus), linhagem tailandesa e comum, na fase inicial e de crescimento. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 30, n. 5, p. 1391-1396, 2001.
BOSCOLO, W. R.; HAYASHI, C.; MEURER, F. Digestibilidade aparente da energia e nutrientes de alimentos convencionais e alternativos para a tilápi do Nilo (Oreochromis niloticus, L.). Revista Brasileira de Zootecnia, v. 31, n.2, p. 1391-1396, 2002.
BRASIL. Ministério da Pesca e Aquicultura. Boletim estatístico da pesca e aquicultura 2010. Brasília, DF, 2012. 129 p.
CARVALHO, J. S. O. et al. Agroindustrial byproducts in diets for Nile tilapia juveniles. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 41, n. 3, p. 479-484, 2012.
DIAS, D. C. et al. Probiotic in feeding of juvenile matrinxã (Brycon amazonicus): economic viability. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 34, n. 3, p. 239-243, 2012.
EL-RHMAN, A. M. A.; KHATTAB, Y. A.; SHALABY, A. M. Micrococcus luteus and Pseudomonas species as probiotics for promoting the growth performance and health of Nile tilapia, Oreochromis niloticus. Fish and Shellfish Immunology, v. 27, n. 2, p. 175-180, 2009.
ELLIS, T. et al. The relationships between stocking density and welfare in farmed trout. Journal of Fish Biology, v. 61, n. 3, p. 493-531, 2002.
ESSA, M. A. et al. Effect of different dietary probiotics on growth, feed utilization and digestive enzymes activities of Nile tilapia, Oreochromis niloticus. Journal of the Arabian Aquaculture Society, v. 5, n. 2, p. 143-161, 2010.
FERGUSON, R. M. et al. The effect of Pediococcus acidilactici on the gut microbiota and immune status of on-growing red tilapia (Oreochromis niloticus). Journal of Applied Microbiology, v. 109, n. 3, p. 851-862, 2010.
FURUYA, W. M. et al. Exigência de fósforo disponível para juvenis de tilápia-do-nilo. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 9, p. 1517-1522, 2008.
FURUYA, W. M. et al. Tabelas Brasileiras para a nutrição de tilápias. Toledo: GFM Gráfica & Editora, 2010. 100 p.
GHAZALAH, A. A. et al. Effect of probiotic on performance and nutrients digestibility of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fed low protein diets. Nature and Science, v. 8, n. 5, p. 46-53, 2010.
GÓMEZ, R. et al. Probiotic as control agents in Aquaculture. Journal of Ocean University of China, v. 6, n. 1, p. 76-79, 2007.
GRISDALE-HELLAND, B.; HELLAND, S. J.; GATLIN III, D. M. The effects of dietary supplementation with mannanoligosaccharide, fructooligosaccharide or galactooligosaccharide on the growth and feed utilization of Atlantic salmon (Salmo salar). Aquaculture, v. 283, n. 1-4, p. 163-167, 2008.
LARA-FLORES, M. et al. Use of bacteria Streptococcus faecium and Lactobacillus acidophilus, and the yeast Saccharomyces cerevisae as growth promoters in Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture, v. 216, n. 1/4, p. 193-201, 2003.
LARA-FLORES M.; OLIVERA-CASTILLO, L.; OLVERA-NOVOA, M. A. Effect of the inclusion of a bacterial mix (Streptococcus faecium and Lactobacillus acidophilus), and the yeast (Saccharomyces cerevisiae) on growth, feed utilization and intestinal enzymatic activity of Nile tilapia (Oreochromis niloticus). International Journal of Fish Aquaculture, v. 2, n. 4, p. 93-101, 2010.
LI, J.; TAN, B.; MAI, K. Dietary probiotic Bacillus OJ and isomaltooligosaccharides influence the intestine microbial populations, immune responses and resistance to white spot syndrome virus in shrimp (Litopenaeus vannamei). Aquaculture, v. 291, n. 1/2, p. 35-40, 2009.
MAEDA, H. et al. Efeito da densidade de estocagem na segunda alevinagem da tilápia nilótica (oreochromis niloticus), em sistema de raceway. Ciência Animal Brasileira, v. 7, n. 3, p. 265-272, 2006.
MARENGONI, N. G. et al. Desempenho produtivo e viabilidade econômica de juvenis de tilápia-do-Nilo cultivados na região oeste do Paraná sob diferentes densidades de estocagem. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 9, n. 2, p. 341-349, 2008.
MARQUES, A. et al. Effects of bacteria on Artemia cultured in different gnobiotic environments. Applied and Environmental Microbiology, v. 71, n. 8, p. 4307-4317, 2005.
MARTIN, N. B. et al. Sistema integrado de custos agropecuários – CUSTAGRI. Informações Econômicas, v. 1, n. 28, p. 7-28, 1998.
MATSUNAGA, M. et al. Metodologia do custo de produção adotado pelo IEA. Agricultura em São Paulo, v. 1, n. 23, p. 123-139, 1976.
MOREIRA, H. L. M. et al. Fundamentos da moderna aqüicultura. Canoas: UFLA, 2001. 200 p.
NAIAK, S. K. Role of gastrointestinal microbiota in fish. Aquaculture Research, v. 41, n. 11, p. 1553-1573, 2010.
RINGO, E. et al. Prebiotics in aquaculture: a review. Aquaculture Nutrition, v. 16, n. 2, p. 117-136, 2010.
RODRIGUEZ, S. M.; OLVERA, N. M. A.; CARMONA, O. C. Nutritional value of animal by-product meal in practical diets for Nile tilapia, Oreochromis niloticus (L.) fry. Aquaculture Research, v. 27, n. 1, p. 67-73, 1996.
SAS INSTITUTE. Statistical Analysis Systems. Version 9.1. Cary: SAS®/STAT, SAS Institute, 2006.
SCHWARZ, K. K. et al. Mananoligossacarídeo e dietas para larvas de tilápia. Revista Brasileira de Zootecnica, v. 40, n. 12, p. 2634-2640, 2011.
SCHWARZ, K. K. et al. Mananoligossacarídeo e dietas para juvenis de tilápia do Nilo. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 32, n. 2, p. 197-203, 2010.
SENA, M. F. et al. Mesquite bean and cassava leaf in diets for Nile tilapia in growth. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 34, n. 3, p. 231-237, 2012.
SHELBY, R. A. et al. Effect of probiotic diet supplements on disease resistance and immune response of young Nile tilapia, Oreochromis niloticus. Journal of Applied Aquaculture, v. 18, n. 2, p. 23-34, 2006.
SILVA, P. S. et al. Desempenho produtivo da tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) em diferentes densidades e trocas de água em “raceway”. Acta Scientiarum, v. 24, n. 4, p. 935-941, 2002.
SILVA, L. P.; NÖRNBERG, J. L. Prebióticos na nutrição de não-ruminantes. Revista Ciência Rural, v. 33, n. 4, p. 55-65, 2003.
VERSCHUERE, L. et al. Probiotic bacteria as biological control agents in aquaculture. Microbiology and Molecular Biology Review, v. 64, n. 4, p. 655-671, 2000.
VINE, N. G.; LEUKES, W. D.; KAISER, H. In vitro growth characteristics of five candidate aquaculture probiotics an two fish pathogens grown in fish intestinal mucus. FEMS Microbiology Letters, v. 213, n. 1, p. 145-152, 2004.
WELKER, T. L.; LIM, C. Use of probiotics in diets of Tilapia. Journal of Aquaculture Research & Development, v. 2, p. 1-8, 2011.
Revista Ciência Agronômica ISSN 1806-6690 (online) 0045-6888 (impresso), Site: www.ccarevista.ufc.br, e-mail: ccarev@ufc.br - Fone: (85) 3366.9702 - Expediente: 2ª a 6ª feira - de 7 às 17h.