Accumulation of salts in the soil and growth of cowpea under salinity and phosphorus fertilization

Yuri Bezerra de Lima, Francisco Vanies da Silva Sá, Miguel Ferreira Neto, Emanoela Pereira de Paiva, Hans Raj Gheyi

Resumo


Cowpea is widely grown in the Brazilian semiarid region, however, due to excess salts in the soil and irrigation water constantly low crop productivity has been observed. Accumulation of salts in the soil, growth and biomass partition of cowpea under salt stress and phosphorus fertilization was evaluated in this study. The assay was conducted in a greenhouse in Mossoró, State of Rio Grande do Norte, Brazil, from September to December 2015, using a Alfissol Latosolic with low phosphorus content. The experiment was carried out in a randomized block design in a factorial 5 x 3 arrangement, consisting of five water salinity levels (0.5, 1.5, 2.5, 3.5 and 4.5 dS m-1) and three doses of superphosphate (60, 100 and 140% of the recommended dose for crop - 60 kg ha-1 of P2O5), with five repetitions. The plants of cowpea cv. Paulistinha were cultivated for 49 days after sowing in lysimeters with 8 dm3 capacity. During this period was determined the accumulation of salts in the soil, growth and biomass partition plants. Water with salinity higher than 1.5 dS m-1 increased soil salinity above the crop’s threshold of 4.9 dS m-1, 21 days after sowing. Increased salinity impaired growth and biomass partition of cowpea plants, with greater accumulation of dry matter in the leaves and stem in comparison to the root. Hinghest dose of superphosphate promoted greater growth of cowpea plants.


Palavras-chave


Vigna unguiculata; Soil fertility; Irrigation; Growth analysis; Saturation extract

Texto completo:

PDF

Referências


AMORIM, V. et al. Respostas fisiológicas de cajueiro anão precoce à salinidade. Revista Ciência Agronômica, v. 41, n. 1, p. 113-121, 2010.

AYERES, R. S.; WESTCOT, D. W. A qualidade da água na agricultura. Tradução de H. R. Gheyi, J. F. Medeiros,E. F. A. V. Damasceno. Campina Grande: UFPB, 1999. 153 p.

BENINCASA, M. M. P. Análise de crescimento de plantas: noções básicas. Jaboticabal: Funep, 2003. 41 p.

BEZERRA, A. K. P. et al. Rotação cultural feijão-caupi/milho utilizando-se águas de salinidades diferentes. Ciência Rural, v. 40, n. 5, p. 1075-1082, 2010.

CARDOSO, M. C.; RIBEIRO, V. Q. Desempenho agronômico do feijão-caupi, cv. Rouxinol, em função de espaçamentos entre linhas e densidades de plantas sob regime de sequeiro. Revista Ciência Agronômica, v. 37, n. 1, p. 102-105, 2006.

CAVALCANTI, F. J. A. et al. Recomendações de adubação para o Estado de Pernambuco: 2ª aproximação. Recife: Instituto Agronômico de Pernambuco, 2008. 212 p. il.

CAVALCANTI, M. L. F. et al. Tolerância da mamoneira BRS 149 à salinidade: germinação e características de crescimento. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 9, p. 57-61, 2005. Suplemento.

CRUZ, J. L.; SOUZA FILHO, L. F. S.; PELACANI, C. R. Influência da adubação fosfatada sobre o crescimento do camapu (Physalis angulata L.). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 17, n. 3, p. 360-366, 2015.

DIAS, D. G. et al. Produção do capim Piatã submetido a diferentes fontes de fósforo. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 19, n. 4, p. 330-335, 2015.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Manual de métodos de análise do solo. 3. ed. Rio de Janeiro: Centro Nacional de Pesquisa de Solos, 2011. 230 p. (Embrapa - CNPS. Documentos, 132).

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3. ed. Brasília: Centro Nacional de Pesquisa de Solos, 2013. 353 p.

ESTEVES, B. S.; SUZUKI, M. S. Efeito da salinidade sobre as plantas. Oecologia Brasiliensis, v. 12, n. 4, p. 662-679, 2008.

FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.

FLOWERS, T. J.; FLOWERS, S. A. Why does salinity pose such a difficult problem for plant breeders? Agricultural Water Management, v. 78, n. 1, p. 15-24, 2005.

HENRY, A. et al. Responses to low phosphorus in high and low foliar anthocyanin coleus (Solenostemon scutellarioides) and maize (Zea mays). Functional Plant Biology, v. 39, n. 3, p. 255-265, 2012.

MEDEIROS, J. F. et al. Caracterização das águas subterrâneas usadas para irrigação na área produtora de melão da Chapada do Apodi. Revista Brasileira Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 7, n. 3, p. 469-472, 2003.

MOREIRA, R. C. L. et al. Gas exchange, growth and yield of cowpea genotypes under different irrigation strategies. African Journal of Agricultural Research, v. 11, n. 26, p. 2286-2294, 2016.

MOUSINHO, F. E. P.; ANDRADE JUNIOR, A. S.; FRIZZONE, J. A. Viabilidade econômica do cultivo irrigado do feijão-caupi no Estado do Piauí. Acta Scientiarum Agronomy, v. 30, n. 1, p. 139-145, 2008.

MUNNS, R.; TESTER, M. Mechanism of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology, v. 59, n. 6, p. 651-681, 2008.

NEVES, A. L. R. et al. Trocas gasosas e teores de minerais no feijão-de-corda irrigado com água salina em diferentes estádios. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 13, p. 873-881, 2009. Suplemento.

PRAZERES, S. S. et al. Crescimento e trocas gasosas de plantas de feijão-caupi sob irrigação salina e doses de potássio. Revista Agro@mbiente, v. 9, n. 2, p.111-118, 2015.

RAMOS, H. M. M. et al. Estratégias ótimas de irrigação do feijão-caupi para produção de grãos verdes. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 47, n. 4, p. 576-583, 2012.

RHOADES, J. D.; KANDIAH, A.; MASHALI, Q. M. The use of saline waters for crop production. Rome: FAO, 1992. 133 p. (Irrigation and Drainage Paper, 48).

RICHARDS, L. A. Diagnosis and improvement of saline and alkali soils. Washington: United States Salinity Laboratory, 1954. 160 p. (USDA. Agriculture Handbook, 60).

SANTOS, D. R.; GATIBONI, L. C.; KAMINSKI, J. Fatores que afetam a disponibilidade do fósforo e o manejo da adubação fosfatada em solos sob sistema plantio direto. Ciência Rural, v. 38, n. 2, p. 576-586, 2008.

SILVA, F. L. B. et al. Interação entre salinidade e biofertilizante bovino na cultura do feijão-de-corda. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 15, n. 4, p. 383-389, 2011.

SILVA, R. N. et al. Análise de crescimento de plantas de Hordeum vulgare L. submetidas a estresse salino. Revista Brasileira de Agrociência, v. 13, n. 4, p. 455-463, 2007.

SYVERTSEN, J. P.; GARCIA-SANCHEZ, F. Multiple abiotic stresses occurring with salinity stress in citrus. Environmental and Experimental Botany, v. 103, n. 4, p. 128-137, 2014.

TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 5. ed. Porto Alegre: Artmed, 2013. 918 p.

WILSON, C. et al. Growth response of major USA cowpea cultivars: biomass accumulation and salt tolerance. Hort Science, v. 41, n. 1, p. 225-230, 2006.

ZUCARELI, C. et al. Índices biométricos e fisiológicos em feijão-caupi sob diferentes doses de adubação fosfatada. Semina: Ciências Agrárias, v. 31, p. 1313-1324, 2010. Suplemento 1.




Revista Ciência Agronômica ISSN 1806-6690 (online) 0045-6888 (impresso), Site: www.ccarevista.ufc.br, e-mail: ccarev@ufc.br - Fone: (85) 3366.9702 - Expediente: 2ª a 6ª feira - de 7 às 17h.